De Da Vinci Code vs. De Da Vinci Code YA: zoek de verschillen
2003, het jaar dat Dan Brown zijn boek The Da Vinci Code een wereldwijde hit. Ook in Nederland werd dit boek een bestseller. In 2004 werd De Da Vinci Code vertaald bij uitgeverij Luithingh-Suijfhoff. Met een 62ste druk in de planning volgend jaar kan er wel gezegt worden dat De Da Vinci Code een van de best verkochte boeken van Nederland is. Nu 13 jaar na de eerste druk, kwam er een nieuwe uitgave van De Da Vinci Code, De Da Vinci Code YA. En zoals de titel al zegt is het een speciale jeugd editie speciaal voor de jongere generatie. Maar in hoeverre is de YA versie anders?
Geschreven door: Tinke
Het verhaal
Professor Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis is voor een lezing in Parijs. Tijdens zijn verblijf zou hij een afspraak hebben met de conservator van het Louvre, maar de conservator wordt kort daarvoor vermoord. De hoofdverdachte is Robert, want zijn naam werd op de grond geschreven.
Een agente van Cryptologie, Sophie Neveu helpt de professor te bevrijden. Samen met zijn bevrijdster gaat Robert op een zoektocht naar een van de grootste geheimen van de conservator. Door de aanwijzingen en ontcijferingen komen Robert en Sophie steeds dichter bij het eind van de zoektocht, maar de politie en een moordenaar zitten achter ze aan en maken het niet te makkelijk.
De eerste indruk
Het eerste verschil tussen de YA versie en de normale versie is al vanaf het eerste moment duidelijk. Maar als je het boek eenmaal thuis hebt, wil je ook echt even je normale versie erbij pakken en ze met elkaar vergelijken. Het begint al met de cover. Mijn Da Vinci Code boek (47ste druk) heeft een cover met een deel van de Mona Lisa.
De nieuwe YA versie heeft daarentegen een hele nieuwe cover gekregen. De nieuwe cover wint naar mijn mening van de oude cover. De YA cover heeft een veel jeugdigere en aantrekkelijkere cover zowel voor jong als oud. Zo wel voor de voorkant als achterkant wint de YA cover qua aantrekkelijkheid.
Wat ook meteen opvalt is de hardcover, een puntje waarop vaak gediscuseerd wordt. Moet het wel of niet hardcover zijn? Toch hoor ik vaak van jongeren om mij heen dat ze toch wel liever een hardcover hebben.
Bij een YA versie wordt er vooral gedacht dat hij minder pagina's en minder dik is als het originele exemplaar. Ook dit is niet volgens verwachting. Want zoals altijd Dan Brown zit vol verassingen. En nee het lettertype is niet vergroot. (In mijn ogen lijken ze overigens wel vergroot maar mijn linaal zeg van niet) Een lettertype vergroting had wel goed gepast bij deze versie van een boek. Zowel de jeugd als de oudere houden eenmaal van grote letters. Het echte verschil zit in de pagina's. De YA versie heeft zowel dikkere als kleinere pagina's als de originele versie. Met als gevolg dat de YA versie een hele andere manier heeft van lezen als de originele versie. De YA versie lijkt een veel ruimer boek.
Het eerste inhoudelijke verschil
Het eerste hoofdstuk las ik en ik had niet het gevoel dat er iets was veranderd. Pak de originele versie erbij en lees dan het eerste hoofdstuk.
Oorspronkelijk: 'zag hij een luxueze slaapkamer in renaissancestijl met Lodewijk-XVI-meubilair,'
Ya versie: 'zag hij een luxeuze slaapkamer met antiek, achtiende-eeuws meubilair,'
Een minimaal verschil, maar er is overnagedacht. De doelgroep is natuurlijk de jeugd en in hoeverre weet de jeugd wat de renaissance is? Zulke kleine verschillen worden gemaakt in het boek om het voor de doelgroep de jeugd makkelijker te maken om te lezen.
Ook het weg laten van bepaalde woorden en details. Zo wordt in het begint het woord godsnaam weggelaten. Ook weer zulke details worden weggelaten voor de jeugd. Want scheldwoorden is toch niet wat onze kinderen mogen lezen. Maar de YA versie heeft ook hele nieuw deel tekst die juist niet in de originele versie te vinden is.
De grote verdwijnings truc
Wat het meest opvalt tussen de twee boeken is het feit dat grote stukken tekst echt helemaal verdwenen zijn uit het YA boek. Deze stukken zijn vaak detaileerde en wat saaiere stukken van het boek. Interssant voor de jeugd? Ik denk het niet, zullen mensen het verschil zien? Waarschijnlijk niet, misschien de echte fan.
Uiteindelijk heeft de YA versie maar 83 hoofdstukken terwijl de officele versie 22 hoofdstukken meer heeft, 105 hoofdstukken. 22 hoofdstukken verschil tussen YA en het orginele. Het klinkt alsof als lezer je dan wel een groot verschil zou zien in het boek, maar nee dat valt erg tegen. Vraag aan een Da Vinci lezer of hij of zij het boek nog een keer wilt lezen en geef hem of haar dan dit boek. Waarschijnlijk zal die niet zo snel het verschil zien.
Lekker lezen
De grote details die zijn weggelaten zorgen voor een makkelijker doorleesbaar boek, in tegenstelling tot de orginele versie. De YA versie is daarom ook perfect voor de jeugd. De moeilijke diaglogen zijn verdwenen. Die voor mijzelf een best pittig waren. De YA versie leest snel en is even intersant als het origineel. Een win win situatie voor de lezers van wat makkerlijke boeken.
Lesbrief
Om De Da Vinci Code YA in te luiden is er een speciale voor lesbrief voor de jeugd gemaakt. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat dit boek vooral voor de jeugd gelezen gaat worden. De lesbrief speciaal voor de klas ontworpen geeft zowel achtergrondinformatie, discussiepunten en opdrachten. Maar is eerlijk gezegt zowel leuk voor jong en oud om door te lezen. Het geeft een inzicht in het boek door middel van kleine opdrachtjes. Deze gratis lesbrief is te vinden op de site van L.S Amsterdam, hier .
Een versimpeld boek
Uiteindelijk is De Da Vinci Code YA zoals verwacht een versimpelde versie van het originele boek. Maar ook al is het een versimpelde versie met veel minder details. Desondanks is dit boek even goed te lezen als het originele boek. De verschillen mogen op grote schaal groot zijn, maar als je het boek gaat lezen, lijkt het verschil echt minimaal. Kleine details zijn veranderd, maar niet merkbaar. En delen saaie tekst zijn weggelaten, die je waarschijnlijk al vergeten was als je het origineel had gelezen. De YA versie is een veel makkelijker boek om te lezen door vele informatie die geschapt zijn. Uiteindelijk is deze versie niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de wat simpelere lezer.